Japonya imalat sektörü Nikkei PMI endeksi Ocak 2019’da aylık 2,3 puanlık kayıpla 50,3 seviyesine düşerek Ağustos 2016 seviyelerine geriledi. Detayları sıralarsak;
. Üretim ve yeni siparişler son 2,5 yılda ilk kez aynı anda düştü.
. Üretim Aralık 2018’de kaydedilen güçlü yükselişin ardından Ocak ayında hafif de olsa düştü. Üretimdeki azalışın ana kaynağı düşen talep oldu.
. Yeni siparişler yurt içi ve yurt dışından gelen talep daralmasına bağlı olarak Eylül 2016’dan bu yana ilk kez düştü. Özellikle yarı iletken ile ilgili ürün siparişlerinde düşüş dikkat çekti.
. Yeni ihracat siparişleri Aralık ayındaki düşüşün ardından Ocak ayında Temmuz 2016’dan bu yana kaydedilen en hızlı düşüşü yaşadı. Çin ve ABD’den gelen düşük talep bunda etkili oldu.
. Satın alımlar azaldı.
. Nihai ürünler ve girdi malları stokları düşen talebe bağlı olarak geriledi.
. Azalan girdi talebi, Ocak ayında tedarik zincirleri üzerindeki baskıların bir kısmını hafifletti, ancak tedarikçilerdeki stok kıtlığı ve kapasite sorunları girdi teslimatında daha fazla gecikmelere neden oldu.
. Azalan iş yükü, firmaların mevcut işlerini tamamlamak için kaynaklarını tahsis etmelerini sağladı. Birikmiş işler Ağustos 2017’den bu yana ilk kez düştü.
. İstihdam piyasasındaki büyümede son 2 yılın en yavaş artışı yaşandı.
. Yüksek taşıma, enerji ve materyal maliyetleri sebebiyle girdi maliyetleri artışını sürdürse de Aralık 2017’den bu yana en düşük artış kaydedildi. Çıktı fiyatlarında ise güçlü artış yaşandı.
. Güven alt endeksi son sekizinci ayda da düşüşünü sürdürdü. Bunda önceden planlanan tüketim vergilerinde yapılacak artış ve ABD-Çin ticaret savaşına yönelik artan belirsizlik etkili oldu.