ABD 10 Yıllık Faizleri 15 Yılın Zirvesinde

0
186

ABD 10 yıllık devlet tahvilleri faizleri son 15 yılın en yüksek seviyesini gördü.

Peki bu piyasalar için ne anlama geliyor? 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin nedenlerini ve sonuçlarını, tahvil getirilerindeki işleyiş mantığını ve 10 yıllık Amerikan hazine tahvil faizleriyle Amerikan borsaları ve altın arasındaki ilişkiyi sizler için bu yazıda toparladık.

Amerikan 10 yıllık hazine tahvil faizleri ile borsa endeksleri ve altın arasında genellikle negatif korelasyon vardır. Yazıda bunun neden böyle olduğunu detaylandıracağız.

Tahvil Faizleri Neden Yükseliyor?

Yatırımcılar ellerindeki tahvilin vadesine göre enflasyon karşısında kazandıracağını düşünmüyorlarsa satışa geçerler. Bu mevcut tahvil arzını arttıracağı için tahvillerin fiyatının düşmesine, tahvil faizlerinde ise yükselişe neden olur. Tahvil fiyatları ile tahvil faizleri arasında negatif bir ilişki vardır.

100 TL nominal değerli bir tahvili ikincil piyasada 90 TL’ye alan yatırımcının elindeki tahvilin ikincil piyasadaki değeri 80 TL’ye düştüğünde tahvilin faizi de artmış olacaktır. Birincideki faiz oranı %11,1 iken ikincide %25’tir. Tahvil sabit getirili bir enstrüman olduğundan bu durumda tahvili 80 TL’ye alan yatırımcı 90 TL’ye alana göre daha avantajlıdır.

Tahvil faizlerinin yükselmesi o tahvilin vadesine göre enflasyonda beklentilerin daha yukarıda oluşmaya başladığını gösterir.

Tahvil Faizleri ve Amerikan Borsası

Devlet tahvilleri sabit getirili olduğundan ve devletin borçlarını ödeyememe (iflas) riski nispeten düşük görüldüğünden piyasalarda risksiz faiz olarak görülür. Risksiz enstrümanlarda getirinin yükselmesi, riskli taraftan risksiz tarafa kayışa neden olacak, bu da risk içeren enstrümanlara satış getirecektir.

Ayrıca faizlerde yükseliş şirketlerin borç alabilme kapasitesini de etkileyecek bu da değerlemelerine olumsuz yansıyacaktır. Bu durum özellikle borçla büyüyen şirketler için ciddi bir dezavantajdır. İşte bu nedenle tahvil faizleri ile Amerikan borsa endeksleri arasında negatif korelasyon vardır. Özellikle büyüme şirketlerinin yer aldığı NASDAQ endeksindeki şirketler bu durumdan olumsuz etkilenir.

Tahvil Faizleri Altın

Altın ve tahvil faizleri arasında da negatif bir korelasyon vardır.

Hem altın hem de hazine tahvilleri risksiz, güvenli liman varlıkları olarak kabul edilir. Fakat herhangi bir getirisi olmayan altını elde tutmanın faiz getirisi sağlayan tahvile göre fırsat maliyeti vardır. Dolayısıyla bu iki varlık doğal bir rekabet halindedir.

Faizler yeterince yükseldiğinde altından tahvillere bir sermaye akışı görürüz. Tahvil getirileri çok düştüğünde ise hareket ters yöndedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz