Enflasyonla Mücadelede Olumlu Sinyaller: Morgan Stanley Tahminlerini Düşürdü

0
59

Morgan Stanley, Türkiye’nin 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 43,4’ten yüzde 42,4’e düşürdü. Ekonomist Hande Küçük’ün kaleme aldığı “Enflasyonla Mücadeleye İyi Bir Başlangıç” başlıklı notta, Haziran ayı enflasyon verilerinin sürpriz bir şekilde aşağı yönlü gerçekleştiği ve dezenflasyon sürecine beklenenden daha hızlı bir başlangıç yapıldığı belirtildi.

Notta, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) uzun zamandır sürdürdüğü öngörüler doğrultusunda aylık enflasyonda önemli bir düşüş yaşandığı ifade edildi. Ancak, manşet enflasyondaki yavaşlamaya rağmen hizmet enflasyonunun yüksek seyrini sürdürdüğü ve fiyat artışlarının yukarı yönlü risklerinin devam ettiği vurgulandı.

Morgan Stanley, mevsimsellikten arındırılmış tüketici fiyat endeksinin aylık yüzde 2’ye, çekirdek tüketici fiyat endeksinin ise aylık yüzde 1,9’a gerileyeceğini tahmin ettiklerini açıkladı. Ayrıca, kamu sektörü fiyat artışları ve beklenenden iyi gelen Haziran raporu göz önünde bulundurularak, 2024 yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 42,4 olarak revize edildiği belirtildi.

Son olarak, enflasyon görünümüne yönelik riskler göz önüne alındığında, TCMB’nin sıkı duruşunu sürdürmesinin beklendiği ve bu yıl faiz oranlarında değişiklik öngörülmediğine dikkat çekildi. Ancak, faiz oranları konusunda aşağı yönlü risklerin mevcut olduğu da ifade edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz