“ÖTV Fırtınası: Akaryakıt, Alkol ve Türün Ürünlerinde Fiyatlar Uçuşta!”

0
89

TÜİK’in yılın ilk altı ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından akaryakıta ÖTV zammı geldi. Benzin, motorin ve otogazda (LPG) maktu ÖTV tutarları, üretici enflasyonu kadar artırıldı. Bu kapsamda, benzin ve motorinde yaklaşık 2’şer TL’lik vergi zammı uygulandı. Sigara ve alkollü ürünlerin ÖTV’si de yüzde 19,49 oranında arttı. Son yıllarda kur ve vergi artışlarıyla hızla yükselen akaryakıt fiyatlarına bugün bir zam daha geldi.

16 Temmuz 2023’te alınan Cumhurbaşkanı Kararı doğrultusunda, akaryakıt ürünlerinde maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5’er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanması kararlaştırılmıştı. Karar gereğince, TÜİK’in açıkladığı altı aylık üretici enflasyonu kadar, benzin, motorin ve otogazdaki (LPG) maktu ÖTV miktarları yükseltildi.

TÜİK’in verilerine göre, altı aylık üretici enflasyonu yüzde 19,49 olarak belirlendi. Bu oran doğrultusunda, motorinde litre başına 8,86 TL, benzinde 9,45 TL olan maktu ÖTV tutarlarına yüzde 19,49 zam yapıldı. Böylece, benzinin litre başına maktu ÖTV tutarı 11,29 TL’ye, motorinde 10,59 TL’ye ve otogazda 8,67 TL’ye yükseldi. Bu artışlara ek olarak yüzde 20 KDV de uygulanacak.

Böylece, motorinde litre başına 2 lira 7 kuruş, benzinde 2 lira 21 kuruş, otogazda ise 95 kuruş zam gerçekleşti. ÖTV zammı sonrası, benzinin litre fiyatı İstanbul’da yaklaşık olarak 44,70 TL’ye, Ankara’da 45,70 TL’ye, İzmir’de ise 46,06 TL’ye yükseldi. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul’da 44,60 TL, Ankara’da 45,63 TL ve İzmir’de 46,00 TL civarında seyrediyor. Fiyatlar, iller, ilçeler ve bayiler arasında farklılık gösterebiliyor.

Aynı genelge kapsamında, tütün içeren sigaralar ve alkollü içeceklerde de TÜİK’in belirlediği altı aylık üretici enflasyonu oranında, yani yüzde 19,49 zam yapıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz