fbpx

BLACK SWAN

Ana SayfaDünya EkonomisiPara Kazanmak İçin Psikoloji...

Para Kazanmak İçin Psikoloji Nasıl Yönetilir?

İnsanlar faydalarını maksimize etmeye çalışan ve bunun için rasyonel(akılcı) kararlar alan canlılardır. Klasik İktisat teorisi bunu söylese de gerçeklik pek de o şekilde işlemiyor. Nitekim akademik camiada da bu konu çok tartışılmış ve Davranışsal Ekonomi ve Davranışsal Finans gibi alanlar insanların pek de rasyonel olmadığını ortaya koymuşlardır. Bizleri rasyonel olmaktan alıkoyan başlıcan etken ise duygularımız. İnsanı ilgilendiren hiçbir konuyu psikolojiden bağımsız değerlendiremeyiz. Finansal piyasalar da bundan fazlasıyla nasibini alıyor. 100 liradan bir hisse senedi almış olayım. Senedin fiyatı kısa zamanda 20 lira prim yaptı ve 120 liraya yükseldi. Mutlu muyum? Hem de çok. Satmıyorum tabii ki. Hisse senedi yükselişini sürdürüyor. 140 liraya oldu! Mutlu muyum? Çok mutluyum. Yine satmıyorum tabii ki. Daha sonra hisse düzeltme gördü ve fiyatı 120 liraya geriledi. Mutlu muyum? Kesinlikle değilim! Neden? Çünkü 140’tan satabilirdim ve bu fırsatı kaçırdım. Oysaki fiyat ilk kez 120 olduğunda mutluydum. Rasyonel olarak değerlendirdiğimizde hemen hemen aynı noktadayız ama ilk durumda mutluyduk ikinci durumda ise pişman. Bu basit örnekte bile insanın rasyonel kalmasının ne denli zor olduğunu görebiliyoruz. Bu kadar duygu yoğun bir mekanizmanın eline para verip finansal piyasalara göndersek parayı sıfırlaması çok zaman almayacaktır. Özellikle günümüzde profesyonel algoritmaların etkinliğini düşünürsek işimiz daha da zorlaşıyor.

Peki bununla nasıl mücadele edeceğiz?

Bunun için işin uzmanına danıştık. İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan’a ‘trade psikolojisini’ sorduk. Şant Bey öncelikle, psikolojiyi yönetebilmenin hiçbir zaman bitmeyecek bir öğrenme süreci olduğunu belirtiyor. Dünyada her şey çok hızlı değişiyor ve yenileniyor. Böyle bir ortamda ‘ben oldum’ demek en büyük yanılgılardan bir tanesi. Yatırımcıların her koşulda istisnasız sonuç verecek kesin çözümlerin olmadığını bilmeleri çok önemli. Bununla birlikte, riskleri azaltabilecek yaklaşımlar da mevcut;

Yola çıkarken hedefi belirlemek, bir kıyas noktası atamak; yatırım kararı alırken vade ve hedef belirlemek çok önemli. Buradaki hedef çok para kazanmak gibi ucu açık ve takibi mümkün olmayan hedeflerden ziyade, 1 yıl içinde mevduat faizinden fazla getiri elde etmek gibi net hedefler olursa yatırımın performansını ölçebilirsiniz. Bir referans noktası atamak çok önemli çünkü seçilecek yatırım aracı da buna göre şekillenecektir. Mevduat faizini yenmek gibi bir hedef için nispeten daha az riskli yatırım araçları tercih edilecekken S&P500’ü yenmek için daha riskli araçlar tercih edilecektir.

Gürültülere kulaklarınızı tıkayın; yatırımcıların en çok zorlandığı konulardan bir tanesi de diğer insanların yorumlarına duyarsız kalabilmek. Özellikle sosyal medyada herkesin kendisinden çok emin yorumları var ve argümanlarını desteklemek için birçok veri, grafik ya da haber paylaşıyorlar. Yatırımcıların bu kadar bilgiye maruz kaldığı bir ortamda bunlardan etkilenmemesi çok zor. Bilgisine güvendiğiniz insanları dinlemek iyi olabilir ama sosyal medyayı kullanmaya başladığınızda bilgi akışının kendi kontrolünüzden hızlıca çıktığını göreceksiniz. İlk maddede bahsedildiği gibi yaptınız ve hedefinizi belirlediniz. Buna uygun yatırım araçlarını seçtiniz ve yatırım vadenizi de belirlediniz. Bundan sonra büyük bir sınav başlıyor. Sizin seçtiğiniz yatırım aracının, stratejinin, ayırdığınız miktarının vs. yanlış olduğunu size ispat etmek için hazır bekleyen bir dünya var karşınızda. Buna hazır olun! Ya da kulaklarınızı tıkamayı başarın.

Çıkış stratejiniz hazır mı? Kimse para kaybetmek hedefiyle yatırım yapmaz. Hepimiz karar alırken işin kazanma tarafını düşündüğümüz için işin kaybetme kısmı biraz da göz ardı ediliyor. Üstelik bunu sadece bireysel yatırımcılar değil kurumlar hatta ülkeler bile yapabiliyor. Yatırım kararı alırken hangi durumda pozisyonu kapatacağınızı planlamak da diğer konular kadar önemli.

Makinelerin Bu Kadar Etkin Olduğu Yerde Psikoloji Hala Önemli Mi?

Teknolojinin piyasalara adaptasyonu yadsınamaz bir gerçek. Trade robotları insanın işleyebileceğinden çok daha fazla miktarda veriyi hızlıca işleyip buna göre al-sat kararları alabiliyorlar. Algoritmalar bizim düştüğümüz duygusal tuzaklara düşmeden günde yüzlerce kez işlem yapabiliyorlar. Burada atlanmaması gereken önemli nokta ise tüm bu teknolojiler (algoritmalar, yapay zeka çözümleri, trade botları vs.) de bazen piyasadaki psikoloji üzerinden işlem yapabiliyorlar. İnsanların kararları piyasayı etkiliyor, piyasadaki gelişmeler de makineleri etkiliyor. Dolayısıyla buradaki teknolojiyi insandan ve piyasa algılarından tamamen bağımsız değerlendirmek doğru olmayacaktır.

Trader Hikayeleri, Kitap Önerileri

Burada akıllara ilk gelen isim Bir Borsa Spekülatörünün Anıları (Edvin Lefevre) kitabına konu olmuş Jesse Livermore.  Piyasaların manipülasyonlara çok daha açık olduğu senelerde Jesse Livermore’un yaptıkları birçok yatırımcıya ilham olmuştur. Üzücü olan taraf ise, Livermore’un trade/sosyal hayat dengesini sağlıklı kuramaması ve hikayesinin intiharla neticelenmesidir. Konu ile ilgili okunabilecek birçok güzel kaynak var. Şant Bey’in bu konuda bir okuma listesi de bulunuyor;

https://blog.isyatirim.com.tr/sant-manukyan-yeni-kitap-listesi

Akademide Ekonomi ve Finans

Dünyadaki hâkim ekonomik sisteme baktığımızda İngiltere/ABD odaklı bir kapitalist düzen görüyoruz. Bu sistemin akademik literatürü de çoğunlukla bu bölgelerden üretilmiş durumda. Bu açıdan bakıldığında, Ekonomi ya da Finans alanlarında uzmanlaşmak isteyen kişilerin yolunun bir şekilde İngiltere ya da ABD’den geçmesi şaşırtıcı değil. Bu ülkelerin bir diğer avantajı da teori ile pratiğin bir arada verilebiliyor olması. Üniversitelerde sıklıkla okutulan bazı Ekonomi/Finans kitaplarının yazarları halen bu ülkelerin üniversitelerinde hocalık yapıyorlar. Bunun yanında kendi yönettikleri fonlar da var. Dolayısıyla teorinin ve pratiğin bir arada verilebiliyor olması bu ülkeleri akademik anlamda da ön plana çıkarıyor.

Türkiye İle Bitirelim

Her ülkenin kendine has yatırım alışkanlıkları vardır. Dünyanın birçok yerinde araba, aldığınız saniyeden itibaren zarar yazan bir şeyken Türkiye’de bir yatırım aracı olarak görülebiliyor. Borsaya baktığımızda da benzer bir ayrışma görebiliriz. ABD’de borsalara uzun vadeli yatırım yapanların kazanma eğiliminde olduğunu görüyoruz. Türkiye’de ise dolar bazında böyle bir trendden bahsedemiyoruz. Türkiye borsası sizi yatırımcıdan ziyade trader olmaya itebiliyor. Dolayısıyla yatırım araçlarını seçerken ülke dinamiklerini göz önünde bulundurmak çok önemli. Ülkemizde çok sevilen altının dolar karşısındaki performansına baktığımızda da çok dalgalı bir seyir görüyoruz. Altın, 2011 senesindeki 1900 dolar zirvesini tam 9 senede aşabildi. Bugün 2300 dolar seviyesinden işlem gören altının güvenli liman olarak görülmesinin bir sebebi belki de sadece TL paritesine bakılıyor olması. Dolar bazında baktığımızda altının bugün, 2011 zirvesinin yalnızca 21% üzerinde olduğunu görüyoruz. Aynı zaman aralığında ise S&P500 315% arttı. Her karar bir vazgeçiştir. Her yatırım kararı da öyle. Buna İktisat’ta fırsat maliyeti deniyor. Özellikle günümüzün gelişen teknolojisi ile finansal piyasalara erişim artık çok daha kolay. Yatırım kararlarını alırken sadece ülkemizdeki TL bazlı yatırım araçları ike kısıtlı olmadığımızı hatırlamak faydalı olabilir. Seçeneklerin bu denli arttığı bir dünyada kararlarımızın fırsat maliyetini de hesaba katmak günümüzün en popüler söylemlerinden birine katkıda bulunabilir; finansal okuryazarlık.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Dolar 33 Lirayı Görerek Tarihi Zirveyi Zorladı

Türkiye'de ekonomik dalgalanmalar hız kesmeden devam ederken, Dolar/TL kuru dün 33 lirayı görerek yeni bir rekora imza attı.

Bitcoin Şimdilik Destek Buldu

Bir süredir düşüş trendinde olan Bitcoin ilk desteğini 58.500 dolar seviyesinden aldı. Düşüşün devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

Dolar Tekrar Yükselecek Mi ?

https://www.youtube.com/watch?v=0haXGipXdmc&t=353s https://twitter.com/blackswanfinans/status/1805547190229598648?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/blackswanfinans/status/1805572918270677481?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/foreksturkey/status/1805597477858422789?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/foreksturkey/status/1805595230516699214?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/foreksturkey/status/1805586079309053988?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/foreksturkey/status/1805561529846100203?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/intocryptoverse/status/1805608224495685830 https://twitter.com/kyle_chasse/status/1805601329403875546

Küresel Risk İştahının Borsalara Etkisi

Neo Portföy Araştırma Direktörü Şebnem Ayabakanl, haftanın ekonomi gündemini yorumluyor.

Read Now

Dolar 33 Lirayı Görerek Tarihi Zirveyi Zorladı

Türkiye'de ekonomik dalgalanmalar hız kesmeden devam ederken, Dolar/TL kuru dün 33 lirayı görerek yeni bir rekora imza attı.

Bitcoin Şimdilik Destek Buldu

Bir süredir düşüş trendinde olan Bitcoin ilk desteğini 58.500 dolar seviyesinden aldı. Düşüşün devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

Dolar Tekrar Yükselecek Mi ?

https://www.youtube.com/watch?v=0haXGipXdmc&t=353s https://twitter.com/blackswanfinans/status/1805547190229598648?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/blackswanfinans/status/1805572918270677481?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/foreksturkey/status/1805597477858422789?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/foreksturkey/status/1805595230516699214?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/foreksturkey/status/1805586079309053988?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/foreksturkey/status/1805561529846100203?s=46&t=mPBtMMnwFKKbvaWpse6JXA https://twitter.com/intocryptoverse/status/1805608224495685830 https://twitter.com/kyle_chasse/status/1805601329403875546

Küresel Risk İştahının Borsalara Etkisi

Neo Portföy Araştırma Direktörü Şebnem Ayabakanl, haftanın ekonomi gündemini yorumluyor.

Bitcoin Neden Düştü ?

Mt. Gox Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 2014 hack olayında müşterilerden çalınan varlıkları dağıtmaya Temmuz 2024'ün ilk haftasında başlayacağını söyledi. Mt. Gox, bir zamanlar dünyanın en büyük kripto para borsasıydı, dünya çapında Bitcoin işlemlerinin yaklaşık %70'i bu borsa üzerinden gerçekleştiriliyordu. 2014 yılında bir saldırıya uğradı ve kullanıcıların yaklaşık...

Türk yatırımcı tasarruflarını nasıl korumalı?

Artunç Kocabalkan, Colendi ile ortak yayında Türk yatırımcıların aklındaki soruları yanıtladı, tasarruflarını nerede değerlendirmesi gerektiğini irdeledi: TL de mi, Dolarda mı kalınmalı? TL de faizde mi yoksa borsada mı durulmalı? Kocabalkan, TL da kalmaya devam etmek gerektiğinin altını çizerken, TL portföyün bir kısmının faizde, bir kısmının ise BIST...

BIST Yine BofA’lıyor!

Son haftalarda yaşanan önemli ekonomik gelişmeler, yatırımcıların ve piyasaların dikkatini çekmeye devam ediyor. Türkiye'nin önde gelen bankalarından Yapı Kredi'nin satış haberi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı yeni vergi paketi ve vergi değişiklikleri ile Türkiye'nin gri listeden çıkma ihtimali ve yaşanan siyasi gelişmeler piyasalarda yakından izleniyor....

BofA’dan Altın Yatırımcılarını Sevindiren Yeni Tahmin

Altın fiyatları uluslararası piyasalarda 2.326 dolar seviyesinin üzerinde seyrederken, ABD'li Bank of America'dan (BofA) altın fiyatlarıyla ilgili yeni bir tahmin geldi. CNBC-e’de yayınlanan habere göre, Bank of America analistleri, önümüzdeki 12-18 ay içinde altın fiyatının ons başına 3.000 dolara ulaşacağını öngörüyor. Bu öngörü, altın fiyatlarında yaklaşık yüzde...

Vega Portföy Haftalık Bülten ve Ekonomi Takvimi (24 – 28 Haziran)

Vega Portföy tarafından hazırlanan haftalık bülten ve ekonomi takvimi (24 - 28 Haziran) şöyle: Haftalik-Bulten-2024-Haziran-24-28İndir Takvim-2024-Haz-24-28İndir

Vega Portföy Ekonomi Bülteni – 24 Haziran 2024

Vega Portföy tarafından hazırlanan 24 Haziran 2024 tarihli ekonomi bülteni ve veri takvimi şöyle: Gunluk-Bulten-2024-Haz-24İndir

Bitcoin sınıfta kaldı

FED'in Eylül ayında faiz indirimine gitmesi bekleniyor. Bu beklentide değişiklik yaratabilecek verilerin geldiği bir hafta olacak. Kripto para yatırımcısının, özellikle perşembe ve cuma günlerine dikkat etmesi gerekli. FED'in faiz politikaları ve son ekonomik veriler ışığında, enflasyonu düşürmek ana hedef olmaya devam ediyor. Ancak resesyon riski de ciddi...

Türk Ekonomisi Kritik Kavşakta

Enflasyonla mücadele kapsamında oluşturulan vergi paketi taslağı, son günlerde ülke gündemine oturdu. Çok uluslu şirketlere vergi, GYO’lara kazanç üzerinden vergi, asgari kurumlar vergisi, yurt dışına çıkış harcının 150 TL'den 1500 TL'ye çıkarılması gibi birçok kalemi ele alan 226 milyar dolarlık taslak, enflasyonla mücadeledeki dirayeti göstermesi açısından turnusol...