Şimşek’in 1. Yıl Karnesi

0
127

Mehmet Şimşek, göreve başlamasının ardından geçen ilk bir yılı değerlendirdi. Bu değerlendirmeyi ilk yılın muhasebesi diyerek birkaç başlıkta değerlendirdi ve uyguladıkları politikanın çalıştığını söyledi.

İlk konu mali disiplin olarak dikkat çekti ve bütçe açığını azaltacak önlemler alındığına dair uygulamaların çalıştığını aktardı. Bütçede dengelenme diyerek hem sıkılaşan ama bir yandan da büyüyen ekonominin olduğunu aktardı.

Cari açık konusuna değinen Mehmet Şimşek, cari açığı 26 milyar $’a kadar düştüğünü ve bunun sürdürülebilir hedefler içerisinde olduğunu söyledi.

Dış finansa erişim konusuna da değinen Şimşek, eserlerin 44 milyar $ daha arttığını aktardı. Son olarak KKM’ye de değinen Mehmet Şimşek, bu stoğu giderek azaldığını söyledi.

Ayrıntılı olarak hem grafiklerle hem de madde madde aktarılan bu birinci yıl karnesinde zayıf not yok gözüküyor peki gerçekten de öyle mi?

Piyasalar İyi Ekonomi Kötü

Meksika seçimleri

Borsaya Vergi mi Geliyor?

Geçtiğimiz gün dükkanı kapattık adlı programımızda Tankut Taner Çelik, borsaya gelecek olası vergiyi ve bunun piyasalara olan etkisini değerlendirdi.


Pek çok spekülatif haberlerin yayıldığı günün ardından verginin gelip gelmeyeceği, gelirse hangi oranda geleceği henüz net değil. Bununla beraber yatırım şirketleri borsa tarafında günü büyük kayıplarla kapadı.

Gerçek Enflasyonu Kim Biliyor?

Japon Carry Trade’i Kiraz Çiçekleri Mevsimine mi Kaldı?

Japonya tarafında düşen kurla beraber, enflasyonun da yükselmesine dair beklentiler artmıştı. Haliyle 2024 yılında faiz artırması beklenen Japonya tarafında hem kura müdahale hem de faizlerde bir yükseliş bekleniyordu. Fakat son aylarda gelen veriler Japonya’da ekonomik hareketliliği hala beklenen düzeyde olmadığını gösteriyor.

Bu durumda Japonya tarafında faizleri artırmak için yeterli veri setini evde bulunmadığının göstergesi. 2024 yılında beklenen Japon Yeninin yükselişi, bir başka bahara kalmış gibi görünüyor. Japon bankası faizleri arttırmak ve japon yerine desteklemek için henüz doğru zaman olmadığını belirten açıklamalarda bulundu.

Nvidia En Büyük İkinci Şirket

Yapay zeka furyasıyla değerlenen Nvidia, değerlenmeye devam ediyor. Market değeri de bununla beraber artarken en büyük şirketler konumunda Apple’ı geride bıraktı.

Bakır Yeniden 10.000 $’ın Üstünde

10.000 $ eşini tekrar aşan bakır dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Maliyetlerinin artmasına sebep olacak bu emtia, enflasyonla savaşa balta vuracak mı?

Enflasyon Herkesin Derdi

ABD seçimleri yaklaşırken hem istihdam hem de işsizlik tarafında verilerde büyük oynamalar oluyor. Seçim anketleri Trump’a doğru kayarken, ABD vatandaşlarının en büyük kaygısı seçim politikalarını da etkiliyor.

Gelecek Program

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz