Haftalık Emtia #3:Veriler Yeşil, Piyasalar Kırmızı

0
100

Geçtiğimiz hafta emtia piyasalarında dikkat çekici bir volatilite yaşandı. Ons altın, $2.320 ile $2.360 arasında dalgalanırken, ons gümüş daha hareketli bir seyir izleyerek en düşük $30.23 ve en yüksek $32.22 seviyelerini gördü. Diğer değerli metaller de benzer şekilde negatif bir haftayı geride bıraktı. Brent Petrol ve ABD 10 Yıllık Devlet Tahvilleri için oldukça hareketli bir hafta yaşandı. Petrol haftayı düşüşle tamamlarken, ABD 10 Yıllık Devlet Tahvilleri ise nötr bir seyir izledi.

Bunun yanı sıra, özellikle Perşembe ve Cuma günü açıklanan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri Endeksi gibi önemli makroekonomik veriler, beklentilere paralel gelmesine rağmen, yatırımcılar tarafından olumsuz fiyatlandı. Açıklanan verilere piyasaların tepkisi, yatırımcıların risk algısında önemli değişiklikler olduğunu göstermektedir.

Hafta boyunca, FED bölgesel başkanlarından faiz indirimlerine karşı şahin açıklamalar gelmeye devam etti. Dalgalı seyrin ve negatif hafta kapanışının ardındaki sebeplerden birinin de bu olduğu tahmin edilmektedir.

FED Bölgesel Başkanları Temkinli Davranmaya Devam Ediyor

Geçtiğimiz hafta üç FED başkanı faiz indirim sürecine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

FED Dallas/Logan: Faiz oranlarını düşürmeyi düşünmek için henüz çok erken

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, enflasyonun hala Fed’in %2’lik hedefi doğrultusunda ilerlediğini düşünmek için sebepler olduğunu belirtti, ancak faiz oranlarını düşürmeyi düşünmek için henüz erken olduğunu vurguladı.

Logan, “Bence %2 hedefine doğru ilerlediğimizi düşünmek için makul sebepler var – hala bu yoldayız, ancak belki yılın başında birçok kişinin öngördüğünden biraz daha yavaş ve biraz daha engebeli bir şekilde. Ancak bu yol hakkında çok fazla belirsizlik mevcut. Ve farklı yolların ortaya çıkma olasılığına karşı hazırlıklı olmalıyız. Enflasyonla ilgili yukarı yönlü riskler konusunda endişelerim devam ediyor” dedi.

“Para politikası için belirli bir yola saplanmamamız gerçekten önemli” diyen Logan, “Faiz indirimlerini düşünmek için henüz çok erken olduğunu düşünüyorum. Tüm seçenekleri masada tutmak ve esnek kalmak gerçekten önemli, böylece veriler geldikçe ve finansal koşullar değiştikçe, bu gelişmelere uyum sağlayabiliriz” ifadelerini kullandı.

FED New York/Williams: Fed henüz faiz oranlarını değiştirme baskısıyla karşı karşıya değil

New York Fed Başkanı John Williams, faiz oranlarını değiştirme baskısı hissetmediklerini belirtti. New York Ekonomi Kulübü’nde konuşan Williams, mevcut para politikası seviyesinin ekonominin gücü göz önüne alındığında uygun olduğunu ve Fed’in politikayı değiştirmeden önce veri toplamak için zamanı olduğunu söyledi. “Çok yakın vadede” faiz oranlarını düşürmek için “herhangi bir aciliyet hissetmiyorum” dedi.

Williams, mevcut para politikasının hedeflere ulaşmada iyi bir konumda olduğunu ve enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde %2’ye geri getirecek politika kararları almak için verileri izlemeye devam edeceklerini ifade etti. Enflasyonun hala yüksek olduğunu ve yılın başındaki performansının hayal kırıklığı yarattığını, ancak yılın ikinci yarısında fiyat baskılarının azalmasını beklediğini belirtti.

Mart ayı kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki %2,7’lik artışın ardından, fiyat baskılarının yıl içinde %2,5 civarına gerilemesini ve gelecek yıl %2’ye yakın olmasını öngördü. İstihdam piyasasının sıkı olduğunu ve mevcut %3,9’luk işsizlik oranının bu yıl %4’e çıkmasını beklediğini söyledi. Ekonominin bu yıl %2 ila %2,5 oranında büyümesi gerektiğini ifade etti. Williams, konuşmasının ardından gazetecilere Fed’in politikayı ayarlamadan önce verileri değerlendirmek için zamanı ve yeteneği olduğunu belirtti.

Kashkari: Fed’in acele faiz indirimi için nedeni yok

ECB Faiz İndirimine Hazır

FED Bölgesel başkanlarının aksine Avrupa Merkez Bankası (AMB) faiz indirimine başlamak için hazır olduğuna dair sinyaller vermeye devam ediyor.

FED Üyelerine Göre Faiz İndirim Beklentileri Sınırlı Öne Çekildi

Geçtiğimiz hafta verilerin beklentilere paralel gelmesi sonucunda FED Bölgesel başkanlarının oylarıyla belirlenen faiz indirim ihtimallerinde iyileşme yaşandı. Geçtiğimiz hafta en erken faiz indirim beklentisi Kasım ayında iken şu an %47,20 ile Eylül ayına geçmiş durumda.

OPEC+ Derin Petrol Üretim Kesintilerini 2025 Yılına Kadar Uzatıyor

OPEC+ Üretim Kesintilerini Uzattı

  • OPEC+ Pazar günü, petrol üretimindeki kesintilerin çoğunu 2025 yılına kadar uzatma kararı aldı.
  • Brent ham petrol fiyatları son günlerde varil başına 80 dolar civarında seyrediyor, bu da birçok OPEC+ üyesinin bütçelerini dengelemek için yeterli değil.

Çin’deki Yavaş Talep ve Artan Petrol Stokları

  • En büyük petrol ithalatçısı Çin’deki yavaş talep büyümesi ve gelişmiş ekonomilerde artan petrol stokları fiyatlar üzerinde baskı yarattı.

Mevcut ve Genişletilen Kesintiler

  • OPEC+ üyeleri, şu anda günde toplam 5,86 milyon varillik üretim kesintisi yapıyor.
  • Pazar günü, 3,66 milyon varillik kesintiler 2025 sonuna kadar uzatıldı.
  • 2,2 milyon varillik gönüllü kesintiler ise Haziran 2024 sonuna kadar uzatıldı ve Ekim 2024’ten Eylül 2025’e kadar kademeli olarak azaltılacak.

Suudi Arabistan’ın Beklentileri ve Açıklamaları

  • Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman, faiz oranlarının düşmesini ve ekonomik büyümenin daha iyi bir yörüngeye girmesini beklediklerini söyledi.

OPEC ve IEA Talep Tahminleri

  • OPEC, 2024’ün ikinci yarısında OPEC+ ham petrol talebinin ortalama 43,65 milyon varil olmasını bekliyor.
  • Uluslararası Enerji Ajansı, 2024 yılında OPEC+ petrolüne olan talebin ortalama 41,9 milyon varil/gün olacağını tahmin ediyor.

Anlaşmanın Etkileri ve Potansiyel Değişiklikler

  • Energy Aspects düşünce kuruluşunun kurucularından Amrita Sen, anlaşmanın piyasa korkularını yatıştıracağını belirtti.
  • Prens Abdülaziz, talebin yeterince güçlü olmaması halinde kesintilerin gevşetilmesini durdurabileceklerini veya tersine çevirebileceklerini söyledi.

BAE ve Üretim Hedefleri

  • BAE için yeni bir üretim hedefi belirlendi ve üretimin mevcut 2,9 milyon varil seviyesinden 0,3 milyon varil artırılmasına izin verildi.
  • OPEC+, 2025 yerine 2026 üretimi için bağımsız olarak değerlendirilmiş kapasite rakamlarını rehber olarak kullanmayı kabul etti.

Toplantının Kısa Sürede Tamamlanması

  • Pazar günü yapılan toplantılar dört saatten az sürdü.
  • OPEC+ kaynaklarına göre Prens Abdülaziz, günlerce perde arkasında anlaşmayı hazırladı.

Suudi Arabistan ve Aramco

  • Suudi Arabistan, Aramco’nun 13,1 milyar dolara kadar çıkabilecek yeni bir hissesini satmak için evraklarını teslim etti.

Bir Sonraki OPEC+ Toplantısı

  • OPEC+ bir sonraki toplantısını 1 Aralık 2024 tarihinde gerçekleştirecek.

ABD 10 Yıllık Tahvillerinde Dalgalı Seyir

ABD 10 Yıllık devlet tahvilleri haftaya %4,46 seviyelerinden başlayarak hafta içerisinde %4,64 seviyesine kadar yükseldi. Ancak, hafta sonunda %4,50 seviyesinde, başlangıç noktasına yakın bir düzeyde kapandı. Önümüzdeki hafta açıklanacak veriler ve beklenen FED faiz kararı, tahvil oranlarının gelecekteki seyrinde önemli bir rol oynayacaktır.

İç Piyasada Altın ve Gümüş

İç piyasada, Dolar/TL kurundaki hareketsiz seyrin devam etmesi nedeniyle altın ve gümüş fiyatları, doğrudan ons altın ve ons gümüşteki hareketlere paralel olarak dalgalandı. Gram altın haftayı 2.443 TL, gram gümüş ise 31.86 TL seviyesinden tamamladı.

Önümüzdeki Haftanın Ekonomik Takvimi

Gelecek hafta açıklanması ve piyasayı etkilemesi beklenen önemli veriler aşağıdaki şekildedir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz