Kkm’den Çıkış Şimşek’i Korkutuyor Mu ?

0
134

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten Önemli Açıklamalar

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamalarla ülkenin ekonomik öncelikleri ve hedefleri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Şimşek’in verdiği mesajlar, enflasyonla mücadele, bütçe açığı, cari açık ve Merkez Bankası’nın rezerv durumu gibi konulara odaklanıyor. İşte Bakan Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar:

  • Enflasyonla Mücadele: Şimşek, enflasyonun en kötü vergileme yöntemi olduğunu belirterek, Türkiye’nin şu anda tek önceliğinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı. Enflasyonun düşük tek hanelere indirilmesinin ciddi bir iş, zaman, kararlılık ve sabır gerektirdiğini ifade eden Şimşek, geçiş döneminin bu ay itibarıyla sona erdiğini belirtti. Dezenflasyon sürecinin eşiğinde olduklarını ve Eylül ayında enflasyon oranının %40’lı rakamlara düşebileceğini dile getirdi. Merkez Bankası’nın gereken her şeyi yaptığını ve çok iyi bir ekipleri olduğunu söyledi. Şimşek, gerektiğinde Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak likiditeyi çekmek için borçlanacaklarını da ekledi.
  • Bütçe Açığı: Şimşek, bütçe açığını gelecek yıl %3’ün altına çekmekte kararlı olduklarını ifade etti. Vergi muafiyet ve istisna çalışmalarının devam ettiğini, vergide adalet ve etkinlik paketi çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede bir eylem planı açıklamayacaklarını, fiili mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.
  • Cari Açık: Cari açığın bu yıl milli gelire oranla %2,5’in altına düşeceğini, Mayıs ayı itibarıyla bu hedefe muhtemelen ulaşıldığını belirten Şimşek, hedeflerinin cari açığı kalıcı bir şekilde %2,5’in altına indirmek olduğunu söyledi. Önümüzdeki üç yılda Dünya Bankası ve benzeri bankalardan en az 60 milyar dolarlık kaynağın Türkiye’ye taahhüt edildiğini, bu kaynakların “carry trade” veya “sıcak para” olarak nitelendirilemeyeceğini ifade etti.
  • Merkez Bankası Rezervleri: Şimşek, Merkez Bankası rezervlerinin yakın zamanda büyük ihtimalle swap hariç pozitif rakamlarda olacağını ve rezervle ilgili kaygıların önemli ölçüde gündem maddesi olmaktan çıkacağını söyledi.
  • Yapay Zeka: Yapay zeka döneminde çok yıkıcı gelişmeler olabileceğine dikkat çeken Şimşek, bu alanın çok kritik olduğunu belirtti.
  • KKM’den Çıkış: Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasından çıkacaklarını, bunun biraz zaman alabileceğini ancak çok iyi bir yolda olduklarını vurguladı.


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz