fbpx

BLACK SWAN

Ana SayfaBorsalarPiyasada Olan Piyasada Kalır...

Piyasada Olan Piyasada Kalır – Borsa – Bölüm 23 –

Borsada Zirvede Artistik Patinaj!

Herkese selamlar! İlginç bir haftayı geride bırakıyoruz. Hem TL hem USD bazlı dirençleri bir bir geçen endeksimiz son 3 gündür BIST30 içinden gelen bilançolarla biraz kar satışlarıyla karşılaştı. Bankacılık ve holdingde enteresan haberler ve fiyat hareketleri oldu. Hepsini tabii ki konuşacağız ancak önce teknik olarak incelemeye geçelim.

Borsa TL Bazlı

Zirvesinden %3.5 civarı aşağıda olan endekste pembe ile gösterdiğim bir düşen trend oluşmuş durumda. Henüz düzeltme kıvamında olan bu düşüşte halen 8 günlük basit hareketli ortalamanın üzerindeyiz. Net bir şekilde trend kırılımından bahsetmek mümkün değil.

Bir alt görselde görebileceğiniz gibi bu seviyeye gelirken bıraktığımız bir boşluğumuz var. Yaklaşık 10.400’ün hemen altında bulunuyor, o gap’i almak isteyebilir mi bilemiyorum ancak takip edeceğiz.

Geçtiğimiz haftalarda endeks için konuştuğumuz hedef 10700lerde idi ve aşağıdaki görselde görebileceğiniz üzere üstüne atıp şu anda altına inmiş görünüyoruz. 8 ortalama sonrası düzeltme serleşirse aşağıda bizi 50 günlük ortalama yine daha önce olduğu gibi karşılayabilir.

BIST100 USD Bazlı

Geçtiğimiz hafta da yayında 320 aşıldıktan sonra 390’a doğru yolculuğa çıkabileceğimizi ama ilk durağın 340 olduğunu konuşmuştuk. Bu seviyelerin de hızlı görülebileceğini belirttik ve 320’den 340’a 3 günde geldik. Sonrasında son 3 gündür biraz boynunu bükmüş gibi görünen endeksimizi 13 ortalama iyi taşıyor gibi görünüyor. 320 altına sarkmadığımız sürece orta vade görünümde bir bozulma olmayacak gibi görünüyor.

Daha uzun vade için aşağıdaki grafiği de yine paylaşalım. 340 üstü mutluyuz, 320 altı yine biraz başımız ağrır 🙂

BANKALARDA NELER OLUYOR?

Kanalımızda Artunç Bey ve Sertaç Bey’in de defaatle dile getirdiği, Tunç Hocamızın da “Bankalar ve Holdingler!” diyip durduğu son 3-6 ayda çok hızlı hareketler oldu. YKBNK hakkında da hepsinin olumlu görüş bildirirken satış işlemine konu olmasının beklendiği de görüşlerinin arasında yer alıyordu.

Bu hafta Reuters’e düşen haberlerle birlikte YKBNK ve KCHOL tavan oldu ancak sonrası pek gelmiş değil. (aylardır endeksten çok fazla pozitif ayrışmalarının ardında bu haber vardı tabii ki) Henüz sonuçlanmasa da değerlemelere etkisi nedeniyle çok çok önemli bu haberi takip edeceğiz.

Dolar Bazlı Endeksler Kıyaslaması – Banka Sanayii Ayrışması

Aşağıdaki görüntü ilgimi çektiği için uzun vadeli olarak kendime çıpa olarak yatırım yapılabilir seviyede olduğumuz 2013 yılını seçerek BIST100-XBANK ve XUSIN grafiğini yorumlamak istedim.

2013’ten beri TLnin değersizleşmesi ve ekonomideki kırılganlıklarımızın artmasıyla birlikte birlikte bankacılık endeksi ciddi ivme kaybetmişti. BANKA ENDEKSİ denen BIST100 de bu işten etkilenmişti elbette. Ancak sınai endeks tarafında işler pek de öyle görünmüyor. Dolar bazlı 2013 zirvemizden bile yukarıda bulunan sınai endekse bakınca TL’nin son zamanlardaki değerlenmesiyle birlikte bankacılıkta sert bir dipten dönüş yaşanırken sınaiyeni zirve oluşturmakte biraz zorlanıyor.

Bu kısmı düşündüğüm zaman son 1 yıla kadar portföyümde banka taşımazken şu anda yaklaşık %20-30 arası banka ve holding taşımamın faydasını gördüğümü söyleyebilirim. Bu nedenle portföyünüzü oluştururken dar bir kalıptan bakmamakta fayda var. Bankacılık ve holding tarafında halen gidecek yol var ancak biraz kar realizasyonlarıyla karşılaşması oldukça olası.

YKBNK

Haftanın hissesi desek yanlış olmaz, incelemesek hiç olmaz 🙂

Ani haberlerle hareketlenen bu tip büyük hisselerde dikkatli olmak gerekiyor. Haftaya 33.80’de başlayan Yapı Kredi’de 39.5’a kadar gidildi ancak dönüşü sert oldu, kapanışa 1 saat kala hisse şu anda 35.30’larda ve 3 günlük kayıp %10’un üzerinde. 20 günlük ortalaması 33’lerde, düzeltme kıvamında kalması için bu seviyelerin altında kapanmaması gerekiyor, hisseyi ana taşıyan ortalama ise 100 günlük ortalama, çok uzun aralıklarla olsa da görülüyor.

KCHOL

Yukarıdaki haber nedeniyle ilgi odağı olan bir diğer hisse de tabii ki KCHOL. uzun vadeli kanal hedefi nokta atışı tamamlanmış ve düzeltme yapıyor gibi görünüyor. Herkesin dilinde tabii ki “Koç Holding buradan gelecek parayla ne yapacak??” Vallahi ben onu bilmem, grafiğe bakarım 🙂 Tabii ki kulağımız kesik olacak ancak her şey spekülasyondan ibaret, telekomünikasyona mı madenciliğe mi demir çeliğe mi girecek, satabilecek mi? Hepsini bekleyeceğiz.

Şu anda 8 günlüğün hemen altında, 13 günlüğün üzerinde son trendinin dibine gelmiş vaziyette duruyor. Trend kırılırsa dip/tepe arasında bir Fibonacci düzeltmesi atıp olası dönüş seviyelerine bakabiliriz.

ULKER

Ünlü Menkul ve Ata Yatırım’ın model portföyünde de olan, benim için hepsinden değerlisi “Yatırımcının Tayfun Abi’si” Tayfun Oral’ın da sevdiği hisse olan ULKER’i inceleyelim. Paralel kanalını yukarı kıran, son 2 ayda 8 ve 13 günlük ortalamayla irili ufaklı düzeltmelerle yoluna devam eden bir görüntü sergiliyor. 137 hedefinde 1 hafta soluklandıktan sonra Vuma günü bu seviyeyi sert bir mumla aşan Ülker’de 160’lara yolculuk başlamış olabilir, stop olarak 137 halen kullanılabilir.

CIMSA

Temelde halen ilerleme olmasa da sadece teknik anlamda inceleyecek olursak CIMSA’da sinyaller olumlu görünüyor. 34.50 civarında olan yatay direnci tekrar deneyen hisse bu seviyenin üzerine atarsa 39 seviyesine kadar yol alabilir görünüyor.

BIST YABANCI ORANLARI

Haftalık olarak yayınladığımız veriye göre yabancı oranı 39.22’ye gerilemiş durumda, geçtiğimiz hafta 39.92 görülmüştü.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Enflasyon Açıklanıyor: TÜİK Verilerine Güven Azalıyor, Beklentiler Farklılaşıyor

Yarın öğleden sonra TÜİK'in açıklayacağı Haziran ayı enflasyon verileri merakla bekleniyor....

Enflasyon Verisi Öncesi Piyasalar Nefesini Tuttu

https://twitter.com/DrKocabalkan/status/1808152836967997473 Yarın Saat 10.00'da Enflasyon Verisi Açıklanacak Ekonomik göstergeler arasında en önemli verilerden...

Vega Portföy Ekonomi Bülteni – 2 Temmuz 2024

Vega Portföy tarafından hazırlanan 2 Temmuz 2024 tarihli ekonomi bülteni ve...

Vega Portföy Haftalık Bülten (1 – 5 Temmuz)

Vega Portföy tarafından hazırlanan haftalık bülten (1 - 5 Temmuz) şöyle: Haftalik-Bulten-2024-Temmuz-1-5İndir

Read Now

Enflasyon Açıklanıyor: TÜİK Verilerine Güven Azalıyor, Beklentiler Farklılaşıyor

Yarın öğleden sonra TÜİK'in açıklayacağı Haziran ayı enflasyon verileri merakla bekleniyor. TÜİK’in, madde sepeti ortalama fiyat listesini açıklamaması ve bunun Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması, kurumun güvenilirliğine yönelik tartışmaları artırdı. ENAG, İTO, İŞKUR, KKTC ve TEPAV gibi kuruluşların açıkladığı verilerle TÜİK'in verileri arasında ciddi farklılıklar...

Enflasyon Verisi Öncesi Piyasalar Nefesini Tuttu

https://twitter.com/DrKocabalkan/status/1808152836967997473 Yarın Saat 10.00'da Enflasyon Verisi Açıklanacak Ekonomik göstergeler arasında en önemli verilerden biri olan enflasyon oranı, yarın saat 10.00'da açıklanacak. Piyasalar ve yatırımcılar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak bu veriyi merakla bekliyor. Enflasyon oranı, hem tüketici fiyat endeksi (TÜFE) hem de üretici fiyat endeksi (ÜFE) üzerinden değerlendirilecek....

Vega Portföy Ekonomi Bülteni – 2 Temmuz 2024

Vega Portföy tarafından hazırlanan 2 Temmuz 2024 tarihli ekonomi bülteni ve veri takvimi şöyle: Gunluk-Bulten-2024-Tem-2İndir

Vega Portföy Haftalık Bülten (1 – 5 Temmuz)

Vega Portföy tarafından hazırlanan haftalık bülten (1 - 5 Temmuz) şöyle: Haftalik-Bulten-2024-Temmuz-1-5İndir

Şebnem Ayabakan ile Ekonomi Gündemi

Neo Portföy Araştırma Direktörü Şebnem Ayabakan, haftanın ekonomi gündemini yorumluyor.

Borsanın Düşesi Varmış, Şimşek de Düktü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yatırımcıların borsa işlemlerinden elde ettikleri kazançlara vergi getirilmesinin düşünüldüğünü açıklaması üzerine Borsa İstanbul sert düştü. https://twitter.com/DrKocabalkan/status/1807996639547707871 BİST100 güne 10.714 puanla başladı gün içinde Mehmet Şimşek'in "Vergilendirilmemiş alan kalmayacak. Borsa kazançlarına vergi için hazırlık yapıyoruz. Bir sonraki pakette, borsa kazançlarının da vergilendirilmesine çalışıyoruz." açıklamaları sonrası...

Borsaya Şimşek Düştü!

1 Temmuz 2024 Pazartesi günü gündemdeki gelişmeleri ve önemli haberlere yazımızdan ulaşabilirsiniz. https://twitter.com/blackswanfinans/status/1807778241698009114 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1807778059325460721 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1807752882256576765 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1807779957650714928 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1807780098298249550

Citi’den TL’de Uzun Pozisyon Tavsiyesi: Şahin TCMB ve Güçlü Ekonomik Temeller

Citigroup stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikası ve cesaret verici ekonomik temelleri sebebiyle dolara karşı Türk Lirası'nda (TL) uzun pozisyon önerisinde bulundu. Citi, 6 aylık forward kontratları kullanarak TL'de dolara karşı uzun pozisyon almayı tavsiye etti. Luis Costa ve diğer stratejistler, “Kısa USD/TRY pozisyonuna yeniden...

Gıda Harcamalarınız Kime Göre Arttı?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) araştırmasına göre haziran ayında %2,66 artan gıda harcamaları, TÜRK-İŞ'in araştırmasında % 0,05 yükselerek adeta yatay seyretti. Acaba TÜRK-İŞ raporunda baz alınan Ankaralı ailenin harcamaları ile İTO araştırmasında baz alınan İstanbul gıda fiyatları, ay içinde bu kadar farklı artış göstermiş olabilir mi?

Vega Portföy Ekonomi Bülteni – 1 Temmuz 2024

Vega Portföy tarafından hazırlanan 1 Temmuz 2024 tarihli ekonomi bülteni ve veri takvimi şöyle: Gunluk-Bulten-2024-Tem-1İndir

Vega Portföy Ekonomi Takvimi (1 – 5 Temmuz)

Vega Portföy tarafından hazırlanan ekonomi takvimi (1 - 5 Temmuz) şöyle: Takvim-2024-Tem-1-5İndir

Başardık mı?

Türkiye'nin gri listeden çıkması sonucunda, Mehmet Şimşek'in "Başardık" tweeti tepki çekti. Önemli bir gelişme olsa da Türkiye'nin, "piyasa iyi, ekonomi kötü" durumundan uzaklaşmaya yakın olmadığı verilerle gözlemlenebiliyor. TCMB'nin yayınladığı enflasyon beklentileri raporları, reel sektör ve hane halkının enflasyonun hedeflenen seviyelere düşeceğine dair inancının zayıf olduğunu gösteriyor. Bu...