fbpx

BLACK SWAN

Ana SayfaGenelBorsaya Yabancı Bankalar ile...

Borsaya Yabancı Bankalar ile Geliyor

Geçtiğimiz dönemlerde yabancıların Türkiye’de yerleşik bankalar ile ilgilendiğini ve burada bir satış olabileceğini manşetlerimize taşımıştık.

21 Mayıs sabah saatlerinde borsa açılışından sonra Reuters’dan gelen habere göre Koç Holding’in Yapı Kredi’de sahip olduğu %62.5 pay için 8.5 milyar dolar istediği ve fiyat konusunda sıkı pazarlığın devam ettiği söylendi.

Reuters ayrıca kaynaklarının söylediğine göre görüşmelerin ileri seviyede olduğunuda söyledi.

Yapı Kredi Tavana Koştu

Haber sonrası Yapı Kredi işlem sırasında hızlanan fiyatlamalar sonrası hisse senedi günü %9.97 yükseliş ile 37.96TL seviyesinden tamamladı.

Miktar hareketlerine bakıldığında HSBC 12.6 milyon adet hisse alırken Bank of America ise 9.7 milyon adet hisse senedi aldı. Ayrıca hisse senedine ilk 5 kurum bazında günlük para girişi 373 milyon TL olarak gerçekleşti.

Değerleme Konusunda Anlaşmazlık

Reuters haberinden sonra Bloomberg tarafından yayınlanan haberde First Abu Dhabi Bank ile Koç Holding arasında yapılan görüşmelerin değerleme farkına takıldığını söyledi.

Ayrıca her iki tarafın şu an için görüşmelerde danışman tutmadığı ve değerleme açısından ise mevcut değerlemelerde 10 milyar dolar piyasa değerine sahip Yapı Kredi için Koç grubunun 13 milyar dolar piyasa değerine eşdeğer bir tutar talep ettiği ifade ediliyor.

Bu değerleme farkının First Abu Dhabi Bank’in teklif etmeye istekli olduğu tutardan daha yüksek olmasından kaynaklı görüş ayrılığı yaşanıyor.

Borsa Bankacılık Etkisi Ve BIST30 İle Yükseliyor. Ancak Onların Dışındakilerin Durumu Pek İyi Değil

BIST100 günü %1.45 yükseliş ile tamamlarken BIST30 günü %2.29 bankacılık ise %6.05 yükseliş ile tamamladı.

Ancak (XYUZO) BIST100-30 yani BIST100’e dahil olan ancak BIST30 endeksinde dahil olmayan şirketlerin endeksine baktığımızda XYUZO günü %0.63 düşüş ile tamamladı. Bunun anlamı ise BIST30 etkisinde yükselen endekste 30 şirketin fiyat hareketlerini görmezden geldiğimizde aslında günü düşüş ile tamamladıklarına işaret ediyor.

BIST100’de Günlük Hacim Rekor Seviyelere Yaklaşırken Bankacılık’da Rekor Tazeledi

Borsa İstanbul Ulusal Pay Piyasasında gelen haber akışları sonrası hızlanan işlemler sonrası piyasadaki işlem hacmi 270 milyar TL olarak gerçekleşti. Bankacılık endeksi ise TL bazlı hacim rekorunu 200 milyon TL civarında bir fark ile tazeleyerek günlük 62.7 milyar TL hacim ulaşmış oldu.

Erdemir ve İsdemir Demir Çelik Sektörüne Gelen Rekor Ceza İle Alakaları Olmadığını söyledi

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan yüksek tutarlı cezalar sabah borsa açılışında demir çelik şirketlerinde negatif fiyatlamaya sebep olurken Erdemir ve İsdemir KAP’a yaptıkları açıklama ile ceza ile alakaları olmadıklarını söyledi. Ayrıca borsa şirketlerinden Kocaer Çelik’de ceza ile ilgilerinin olmadığını söyledi.

Küresel Piyasalar ve Türkiye

Morgan Stanley’den Türkiye Tahmini

Morgan Stanley TCMB’nin bu hafta açıklanacak politika faizi kararında faizlerin değiştirilmeyerek %50 seviyesinde tutulacağını beklediklerini söyledi. Bankanın para politikasında attığı adımların gecikmeli etkilerini izlemeye devam edeceğini mevcut para politikasının dolarizasyonu azalttığını ve TCMB’nin net döviz rezervlerinde önemli bir iyileşme olduğunu söyledi.

Raporda Dolar/TL beklentilerinin ise 36 olduğunu belirten Morgan Stanley yıllık enflasyon tahmininin iç talebin dirençli seyretmesi kaynaklı faktörlerle %43.4 olarak koruduğunu belirtti.

Jannet Yellen’dan Türkiye’ye Uyarı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Avrupalı bankaları Rusya’nın yaptırımlardan kaçınmasını engellemeye yönelik hamlelere uyma çabalarını arttırmaya çağırdı.

Ancak bu açıklamaların en önemli konusu ise Yellen’in Türkiye için Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal ettiğini söylemesi oldu.

Ayrıca Türkiye’nin yanında BAE ve Çin’in de bu yaptırımları ihlal ettiğini söyledi.

Fed Yöneticisi Daha İyi Enflasyon Verileri İçin Birkaç Aya Daha İhtiyaçları Olduğunu Söyledi

Fed Yöneticisi Waller Faiz indirimlerine başlanması için önümüzdeki aylarda gelecek verilerde daha iyi rakamlar görmeleri gerektiğini ifade etti. Enflasyonun temel göstergesinin 6 aydan sonra ilk defa yavaşladığını dile getiren Waller bunun fiyat baskılarının artmadığına dair işaret olduğunu söyledi.

Deutsche’den Dolar Analizi

Deutsche Bank ABD tahvil getirilerinin diğer gelişmiş ülkelere göre daha yüksek kalması durumunda faizlerdeki indirimin para birimi üzerinde sınırlı bir etki yaratacağını söyledi ve bu beklentisi ile doların yılın ikinci yarısındada yükseleceğini söyledi.

Bankanın Döviz araştırmalarından sorumlu başkanı dolar’ın gelişmiş dünyada ikinci en yüksek getirili para birimi olmaya devam edeceğini bunun portföy girişlerini destekleyen bir durum olduğunu ifade etti.,

IMF İngiltere’nin Yumuşak İnişe Hazırlandığını Söyledi

Uluslarası Para Fonu IMF İngiliz ekonomisindeki geçen yılki teknik resesyon sonrası yumuşak inişe yaklaştığını ve para politikasındaki sonraki adımın gevşeme olduğunu söyledi.

Ayrıca manşet enflasyonun 2025 yılında %2 hedefine ulaşacağını aktardı.

Şirket Bilançoları

Ford Otosan 1.çeyrek finansallarını açıkladı, buna göre şirket 2024 yılının ilk 3 ayında 8 milyar 973 milyon TL net kar açıkladı şirketin net karı bir önceki yılın aynı dönemine göre %10 arttı. Şirketin hasılatıda %9 artarken esas faaliyet karı ise %10 azaldı. Ünlü yatırımın 1.çeyrek kar beklentisi 8 milyar 875 milyon TL idi.

Türk Otomobil Fabrikaları A.Ş. yılın ilk 3 ayında 2 milyar 806 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin net karı önceki yılın aynı dönemine göre %2 artış gösterdi. Şirketin hasılatı geçen yılın aynı dönemine göre %4 artış kaydederken esas faaliyet karı da %2 arttı. Ünlü yatırımın 1.çeyrek kar beklentisi 2 milyar 567 milyon TL idi.

Most Popular

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

More from Author

Vergiye Yeşil, Borsaya Kırmızı Işık

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yatırımcıların borsa işlemlerinden elde ettikleri...

Borsaya Şimşek Düştü!

1 Temmuz 2024 Pazartesi günü gündemdeki gelişmeleri ve önemli haberlere yazımızdan...

Citi’den TL’de Uzun Pozisyon Tavsiyesi: Şahin TCMB ve Güçlü Ekonomik Temeller

Citigroup stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikası ve...

Gıda Harcamalarınız Kime Göre Arttı?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) araştırmasına göre haziran ayında %2,66 artan gıda harcamaları, TÜRK-İŞ'in araştırmasında % 0,05 yükselerek adeta yatay seyretti. Acaba TÜRK-İŞ raporunda baz alınan Ankaralı ailenin harcamaları ile İTO araştırmasında baz alınan İstanbul gıda fiyatları, ay içinde bu kadar farklı artış göstermiş olabilir mi?

Read Now

Vergiye Yeşil, Borsaya Kırmızı Işık

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yatırımcıların borsa işlemlerinden elde ettikleri kazançlara vergi getirilmesinin düşünüldüğünü açıklaması üzerine Borsa İstanbul sert düştü. BİST100 güne 10.714 puanla başladı gün içinde Mehmet Şimşek'in "Vergilendirilmemiş alan kalmayacak. Borsa kazançlarına vergi için hazırlık yapıyoruz. Bir sonraki pakette, borsa kazançlarının da vergilendirilmesine çalışıyoruz." açıklamaları sonrası...

Borsaya Şimşek Düştü!

1 Temmuz 2024 Pazartesi günü gündemdeki gelişmeleri ve önemli haberlere yazımızdan ulaşabilirsiniz. https://twitter.com/blackswanfinans/status/1807778241698009114 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1807778059325460721 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1807752882256576765 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1807779957650714928 https://twitter.com/blackswanfinans/status/1807780098298249550

Citi’den TL’de Uzun Pozisyon Tavsiyesi: Şahin TCMB ve Güçlü Ekonomik Temeller

Citigroup stratejistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) sıkı para politikası ve cesaret verici ekonomik temelleri sebebiyle dolara karşı Türk Lirası'nda (TL) uzun pozisyon önerisinde bulundu. Citi, 6 aylık forward kontratları kullanarak TL'de dolara karşı uzun pozisyon almayı tavsiye etti. Luis Costa ve diğer stratejistler, “Kısa USD/TRY pozisyonuna yeniden...

Gıda Harcamalarınız Kime Göre Arttı?

İstanbul Ticaret Odası (İTO) araştırmasına göre haziran ayında %2,66 artan gıda harcamaları, TÜRK-İŞ'in araştırmasında % 0,05 yükselerek adeta yatay seyretti. Acaba TÜRK-İŞ raporunda baz alınan Ankaralı ailenin harcamaları ile İTO araştırmasında baz alınan İstanbul gıda fiyatları, ay içinde bu kadar farklı artış göstermiş olabilir mi?

Vega Portföy Ekonomi Bülteni – 1 Temmuz 2024

Vega Portföy tarafından hazırlanan 1 Temmuz 2024 tarihli ekonomi bülteni ve veri takvimi şöyle: Gunluk-Bulten-2024-Tem-1İndir

Vega Portföy Ekonomi Takvimi (1 – 5 Temmuz)

Vega Portföy tarafından hazırlanan ekonomi takvimi (1 - 5 Temmuz) şöyle: Takvim-2024-Tem-1-5İndir

Başardık mı?

Türkiye'nin gri listeden çıkması sonucunda, Mehmet Şimşek'in "Başardık" tweeti tepki çekti. Önemli bir gelişme olsa da Türkiye'nin, "piyasa iyi, ekonomi kötü" durumundan uzaklaşmaya yakın olmadığı verilerle gözlemlenebiliyor. TCMB'nin yayınladığı enflasyon beklentileri raporları, reel sektör ve hane halkının enflasyonun hedeflenen seviyelere düşeceğine dair inancının zayıf olduğunu gösteriyor. Bu...

ABN Amro’dan Altın Fiyatlarında Sürpriz Tahmin

Merkez bankalarının faiz düşürme beklentileri, jeopolitik riskler ve rekor seviyedeki altın alımları, birçok yatırım kuruluşunun altın fiyatları konusundaki öngörülerini yukarı yönlü revize etmelerine neden oldu. JPMorgan, Bank of America ve Citibank gibi finans devleri, 2024 ve 2025 yıl sonu için altın fiyatlarında yükseliş beklentilerini koruduklarını açıkladılar. Ancak,...

ABD borsalarında kafalar karışık

Geçtiğimiz hafta ABD de majör endeksler haftayı hafif eksi kapatırken Cuma günü önemli veriler geldi. Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi (PCE Price Index) aylık ve yıllıkta beklenen değerlere paralel gelirken, Chicago PMI- Tedarik Yöneticileri Endeksi beklentinin oldukça üzerinde geldi. ABD de bildiğiniz gibi neredeyse her hafta veriler geliyor...

Gri`den Çıkan Borsa Kırmızıya Döndü!

Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından uygulanan gri listeden çıkmış bulunuyor. Gri liste, bir ülkenin kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konularında eksiklikler taşıdığını ve bu konuların iyileştirilmesi gerektiğini belirten bir kategoridir. Bu listede yer almak, ülkenin finansal sisteminin uluslararası standartlara uygun olmadığını ve...

“Türkiye, Kara Para ve Terör Finansmanıyla Mücadelede Beyaz Sayfa Açtı”

FATF Başkanı Kumar: Türkiye, Kara Para Aklama ve Terör Finansmanıyla Mücadelede Önemli İlerleme Kaydetti Mali Eylem Görev Gücü (FATF) Dönem Başkanı T. Raja Kumar, Türkiye'nin "gri listeden" çıkarılan iki ülkeden biri olduğunu belirterek, Türkiye'nin kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele konusunda kayda değer adımlar attığını ve bu...

Vega Portföy Ekonomi Bülteni – 28 Haziran 2024

Vega Portföy tarafından hazırlanan 28 Haziran 2024 tarihli ekonomi bülteni ve veri takvimi şöyle: Gunluk-Bulten-2024-Haz-28İndir