Rezervlerde Günlük Rekor Giriş

0
147

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın rezervlerindeki artış devam ediyor. Bugün yayımlanan analitik bilançoya göre, 10 Mayıs Cuma günü rezervlerde 4,2 milyar dolarlık bir iyileşme gözlemlendi. Merkez Bankası, bu döviz alımıyla bir günde rekor bir seviyeye ulaştı. Seçim sonrasında bu alımlar dikkat çekici bir şekilde arttı. Seçimin ardından yapılan alımlar, toplamda 41,8 milyar dolara ulaştı. 10 Mayıs itibariyle Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervi eksi 23,7 milyar dolara geriledi ve swap hariç net rezervlerde Mayıs 2020’den itibaren en iyi seviyeye ulaşıldı.

İlk Çeyrekte Bütçe Açığı 513.5 Milyar Lira

2024 yılının ilk üç ayında, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre, merkezi yönetim bütçesinin açığı belirlendi. Ocak-Mart döneminde, bütçe harcamaları 2 trilyon 150,7 milyar lira iken, bütçe gelirleri 1 trilyon 637,2 milyar lira oldu. Sonuç olarak, bütçe açığı 513,5 milyar lira olarak ilan edildi.

5 Yıllık CDS Yıl Başından Bu yana En düşük Seviyesinde

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’si, 2 Ocak’tan bu yana en düşük seviye olan 284,9 baz puana geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Para Fonu (IMF)-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin CDS verilerindeki düşüşün uluslararası yatırımcı güvenini yeniden kazandığını belirtti.

HSBC Yıl Sonu Dolar Tahminini Değiştirmedi

Yine Seçim Yine Net Hata Noksan

Geçmiş seçimlerde benzer durum söz konusu

Alaattin Aktaş’ın 19 Ekim 2022 Ekonomi Gazetesi yazısından

Erdoğan: Türkiye’de 1000’den fazla Hamas üyesi tedavi edildi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hamas’a desteğini açıkça ifade ederek, örgütün binden fazla üyesinin Türkiye’de tedavi gördüğünü belirtti. Erdoğan, Hamas’ın ABD ve AB’nin aksine bir terör örgütü olmadığı yönündeki tutumunu yineledi.

Hamas sözcüsü, İsrail’in son zamanlarda kısıtlamaları sıkılaştırmasıyla birlikte İsrail’in yaralı Filistinlilerin listesi üzerindeki kontrolünün tedavi için yurtdışına çıkmasına izin verildiğini belirtti.
Çatışmaların başlamasından bu yana 4.900’den fazla hasta tedavi için Gazze’yi terk etmeyi başardı, ancak İsrail’in Mısır ile Refah sınır kapısının kontrolünü ele geçirmesiyle çıkışlar durduruldu.

Borsa İstanbul

BIST100’de 13 Mayıs günü gerçekleşen dalgalı seyir kapanışa doğru yerini sert satıcılı bir görünüme bıraktı. BIST100 %1.59 düşüş ile 10.055 puana kadar gelirken bankacılık endeksinde kayıplar %1.86 seviyesinde gerçekleşti.

Not artışı sonrası piyasaya beklenen yabancı yatırımcının gelmemesi ve borsada gerçekleşen geri çekilmelerin kredili pozisyonların kapanmasını tetiklemesi sebebiyle sert düşüş gerçekleştiği değerlendiriliyor

Gün içinde Bank of America’nın yaptığı satış net 2.76 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken en çok satış yaptığı hisse senedi ise AKBNK oldu.

AKBNK hisselerinde 760 milyon lira tutarında net satış gerçekleştiren Bank of America’nın en yüksek alışı ise FROTO oldu ve 103 milyon TL net alış gerçekleştirdi.

BIST100’de geri çekilmelerin devamında 9840 TL bazlı desteği izlenebilir. Destek seviyelerinin test edilmesinden sonra gerçekleşebilecek yükselişlerde 320 ve 324 dolar dirençleri önemli bir seviye olarak görünümünü korumaya devam ediyor.

İbre Tekrar Trump’a Kayıyor

Çalınan Kart

Bakırda Denge Kaydı

2030 yılına kadar bakırda arz talep açığının 10 milyon tona ulaşması bekleniliyor. Bu durum bakır ve madencilik şirket hisselerinin yükseliş öncüsü olabilir.


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz