Aracı Kurumların 2024 Temettü Beklentileri

0
707

2024 Temettü Yılı Mı Olacak?

Son dönemin popüler akımlarından biri de “finansal özgürlük” elbette. Öyle ya, kim istemez 65 yaşından önce emekli olup, göl veya deniz kenarında hiçbir iş yapmadan yatan temettüleri harcamak?? Finansal özgürlük için en önemli kalemlerden biri de bir pasif gelir aracı olan “temettü”, kısaca şirketin bir önceki yıl elde ettiği karın bir bölümünü hissedarlarıyla paylaşmasıdır. Son yıllarda ülkemizde de birçok yeni, genç borsacının hayallerinden biri de “temettü emeklisi” olabilmek. Tabii ki temettü kelimesinin geniş kitlelere yayılması için bir işaret fişeği de geçtiğimiz yıl milyonların sevgilisi Gülben Ergen’den aşağıdaki tweetle gelmişti.

Tabii Gülben Hanım’ın borsaya olan ilgisinin başladığı sırada gelen uzun soluklu düzeltme bu konuyu hızlıca gündemden kaldırmıştı. Hatta kendisinin bu paylaşımı sonrasında en son ne zaman temettü vermediğini hatırlamadığımız temettü şampiyonlarından Ereğli Demir Çelik 2023 yılında temettü vermeme kararı bile almıştı!!

Bu konuları ve tartışmaları bir kenara bırakıp bu sene yüksek oranda temettü verme potansiyeli barındıran şirketlere ve bununla ilgili ilk gelen raporlara bir göz atalım. Burada amacım güvendiğim 3 yerden gelen temettü beklentilerini birleştirip en çok ortak noktayı elde ederek konuda yatırım yapmak isteyen yatırımcıların bilgisine sunmak.

İş Yatırım 2024 Temettü Beklentileri

İş Yatırım bizim için çok kullanışlı bir gelişmiş hisse arama aracını ücretsiz olarak kullanıma sunuyor. Aşağıdaki linke tıklayarak kendi oluşturdukları çeşitli filtrelerden biri olan “Yüksek Temettü Verecek” filtresini seçip “Sonuçları Getir” butonuna basmamız yeterli.

Burada karşımıza gelen şirketler arasında tam üç tane banka bulunuyor. En tepede ise TUPRS, VESBE, TTRAK, ENJSA ve FROTO bulunuyor.

AK Yatırım 2024 Strateji Raporu İncelemesi

Ak Yatırım’ın 2024 strateji raporundan öne çıkan hisseler ve yayınlandığı tarihteki temettü verimleri ise aşağıdaki şekilde. Burada yüksek temettü dağıtma oranı ile son yıllarda öne çıkan otomotiv sektörü yine oldukça ön planda görünüyor.

Türk Traktör (#TTRAK) 84,30 TL –> Yaklaşık %12
Ford Otosan (#FROTO) 74,90 TL –> Yaklaşık %8.7
Doğuş Otomotiv (#DOAS) 34,12 TL –> Yaklaşık %13
Tofaş (#TOASO) 28,20 TL –> Yaklaşık %11.5
Tüpraş (#TUPRS) 21,01 TL –> Yaklaşık %13.8

Yapı Kredi Yatırım Temettü Beklentileri

Yapı Kredi Yatırım’ın 2024 temettü beklentilerini da aşağıdaki görselde görüyoruz. Burada 2024’ün yanı sıra 2025 beklentileri de yer almakta. Burada da ortak nokta yine ilk 5’te 3 tane otomotiv şirketinin bulunuyor olması. Ak Yatırım’a kıyasla burada listedeki tek fark Doğuş Otomotiv yerine ANHYT‘nin girmiş olması. Anadolu Hayat Emeklilik de oldukça karlı bir İş Bankası iştiraki olarak göze çarpanlardan

Burada 3 aracı kurumun beklentilerinde ilk 5’te yer alan firmalardan 3 tanesi hepsinde ortak, FROTO, TUPRS ve TTRAK. Eğer dengeli bir temettü portföyü oluşturmak istiyorsak 5 şirket içinde hem FROTO, hem TOASO, hem DOAS olmasının oluşabilecek sektörel bir sıkıntı nedeniyle uygun olmadığını düşünüyorum. TTRAK’ın da her ne kadar otomotiv şemsiyesi altında görünse de farklı sektörel dinamikleri nedeniyle ilk 5’te düşünülebileceği kanaatindeyim. 4. v 5. için ise diğer 2 şirkette bulunan ANHYT-ENJSA-VESBE 3’lüsünden 2si düşünülebilir. Temettü yatırımcılığı uzun soluklu bir yatırım. Eğer önümüzdeki yıllarda enerji önemli bir sektör olmaya devam edecekse ve Sabancı’nın enerji yatırımları bir şekilde ENJSA‘ya katkı sağlayacaksa(her ne kadar borsadaki ENJSA dağıtım kısmı olsa da) 4. olarak ENJSA, 5. olarak da politikamız katma değerli ihracat olacaksa VESBE düşünülebilir.

2024 Temettü İlk 5’i

Burada temettü yatırımcılığı gibi uzun soluklu bir yatırımdan bahsediyorsak, seçeceğimiz şirketlerin geçmiş temettü kültürünü de iyi incelemek gerekiyor. Son 5 yılın 2’sinde vermiş olması bizim için yeterli bir kriter olmayacaktır. Her yıl pasif gelir arayışımız olacaksa her sene temettü veren ve temettü verimi artan şirketler bizim için değerlidir. Tabii geçici olarak konjonktürel sebeplerle bazen temettü kesintiye uğrayabiliyor. Örneğin Tüpraş 2020 pandemi sonrası sıkıntılı bir döneme girse de geçmiş 20 yıl boyunca kendini bu konuda ispatlamıştı ve bu süreç onu biriktirmek için yatırımcılarına fırsat olmuştu. Keza geçtiğimiz yıl da Ereğli Demir Çelik temettü vermedi ve zirvesinden %50 düşüş yaşadı.

O halde toparlayacak olursak TUPRS – FROTO – ENJSA – VESBE – TTRAK gibi bir beşli ile yola devam edilebilir diyebiliriz.

Para Politikasındaki Sıkı Duruş ve Enflasyon Muhasebesi Temettü Beklentilerinin Önünde Engel Olabilir Mi?

2024’te görüldüğü üzere aracı kurumlar birçok şirketten yüksek oranda temettü bekliyor. Bu konuda şahsi bir çekincemi de paylaşmadan edemeyeceğim. 2024’de özellikle seçim sonrası gelebilecek ek sıkılaşma, çalışan maliyetlerindeki artış, karlılıklarda düşüş nedeniyle şirketler yüksek oranlarda temettü vermek yerine gelebilecek olası fırtınayı karşılamak için kasayı daha güçlü tutacak şekilde adımlar atıp sermaye arttırımı, daha fazla yedek akçe vb seçeneklerini değerlendirebilir mi? Bir yandan da enflasyon muhasebesi konusu da odadaki fil gibi bizi bekliyor. Bazı şirketlerde oluşabilecek beklentiden yüksek ya da düşük kar oranları temettüyü nasıl etkileyecek bunu da yaşayarak göreceğiz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz