2023, 2020’den daha mı kötü olacak?

0
173

ABD’de kurumsal iflaslar üçüncü çeyrekte hızlanırken, 2023, on yılı aşkın sürenin en kötü yılı olan 2020’ye rakip oluyor.

ABD’de iflas başvuruları Eylül ayında artmaya devam ederek 2023’ün, kurumsal iflaslar açısından on yıldan fazla bir sürenin en kötü yılı olan 2020’yi potansiyel olarak geride bırakma yolunda ilerlemesini sağladı.

S&P Global Market Intelligence, Eylül ayında 62 iflas başvurusu kaydederek, ikinci çeyrekte 157 olan iflas sayısını üçüncü çeyrekte 182’ye çıkardı. Bu, 2023’ün şu ana kadarki toplamını 516’ya getiriyor.

2020’nin üçüncü çeyreğinin sonuna kadar 518 iflas başvurusu kaydedildi; bu, bu yılki başvuruların hızının kabaca, küresel ekonomik krizin gelişiyle kısa süreli olsa da cezalandırıcı bir durgunluğun görüldüğü bir yıla eşdeğer olduğu anlamına geliyor.

Ayrıca S&P verilerine göre, 2023’te şu ana kadar 2021 veya 2022’nin tamamından daha fazla kurumsal iflas başvurusu yapıldı. Yıl sonuna doğru başvuruların hızındaki hafif bir hızlanma, 2023 toplamını 2020 toplamını geçebilir; bu da 2023’ü, 827 şirketin alacaklılardan koruma aradığı 2010’dan bu yana kurumsal iflaslar açısından en kötü yıl haline getirebilir.

ABD ekonomisinin resesyona girebileceği yönündeki endişeler, uzun vadeli Hazine tahvillerinin getirilerinin 16 yılın en yüksek seviyelerine çıkması ve Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmayı planladığının sinyalini vermesiyle bu çeyrekte yeniden ortaya çıktı. Yatırım yapılabilir kredi notuna sahip şirketler, Kovid-19 salgınının en şiddetli olduğu dönemde büyük ölçüde düşük faiz oranlarına bağlı kalmaları nedeniyle artan borçlanma maliyetlerinden daha fazla korundu. Ancak kredi analistleri, değişken faiz oranlı kredilere bel bağlamak zorunda kalan, düşük kredi notuna sahip şirketlerin giderek daha savunmasız göründüğü konusunda uyardı. Goldman Sachs Group’tan bir ekip bu hafta başında ABD’de halka açık şirketlerin neredeyse yarısının kârsız olduğu ve bu şirketlerin artan oranlara karşı özellikle savunmasız kaldığı konusunda uyardı. Resesyona ilişkin artan endişeler ABD şirketlerini de etkiliyor. Dr. Ed Yardeni’den Paul Tudor Jones’a kadar Wall Street’in önde gelen isimleri bu hafta resesyonun giderek muhtemel göründüğünü söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz